Vzdělávací sobota v Srbech


26.9.2009

V sobotu ráno jsme vyrazili směr: Srby u Kladna. V hotelu Astra (vozíčkářům přístupný!)se konal 3denní seminář, který měl rodičům dětí nemocných SMA nabídnout přednášky na témata, která nás všechny tolik trápí a zajímají.

Já osobně jsem se moc těšila na přednášku doc. Havlové, která se o nervosvalové choroby zajímá celý svůj život a přestože je to dáma na poměrně vysokém postu, neztratila svou lidskou tvář. Po přednášce si každé dítě okoukla a rodičům hned řekla, co by doporučila a tak... (s nikým se "nemaže"- a to já ráda)

Tady alespoň ilustrační snímek z přednášky- původce všeho zla v naší dignóze :-((

Paní docentka měla prezentaci moc pěkně připravenou. Působila velice přesvědčivě zejména proto, že svůj odborný výklad prokládala snímky dětí, krátkými videozáznamy- nepředkládala jen tabulky s čísly, procenty atp. ;-)


Další zajímavou kapitolou byla přednáška o výživě. Většina těchto dětí má totiž vrozený odpor k jídlu a pití. Každému soustu předchází takový boj, že jednoho pak přejde chuť na kdeco :-)
Bane, je to opravdu velký problém, takže každá rada drahá... paní Chocenská mluvila dlouze, odborně a opět byla velmi vstřícná a hned věděla, kam koho doporučit, aby mu pomohli problém vyřešit.

Neméně zajímavá byla přednáška (mojí oblíbené) soc. pracovnice Daniely Jeníčkové. Pracuje v SPC, které mi s Majdou už mnohokrát pomohlo. Paní Jeníčková s námi řešila naše sociální zabezpečení, což mám možná na SSP průšvih, o kterém léta ani nevím... tak uvidíme. Až se odvážím, dojdu se tam pozeptat, jak to vypadá s mým nárokem na důchod...

A tady je lektorka Marcela, právě se chystá na svoji prezentaci, takže tým techniků kmital, Nikča mamku uklidňovala a taťka v pozadí předstíral, že tam vlastně vůůůbec není :-)
(prezentaci připravila Niki a moc se jí povedla. Škoda, že ji nezhlédlo více lidí)


Pro děti byl připraven doprovodný program, což bylo velice příjemné. Převzaly si je 3dámy, které o ně pečovaly velmi svědomitě. Děti si vyráběly indiánské čelenky, malovalo se na obličej... a po obědě přijeli klauni!

Znám už představení "Zdravotních klaunů" - líbí se mi ten nápad, že se najde někdo, kdo jde do nemocnice pobavit a rozveselit děti, které tam tráví většinu roku. Toto byl Dr.Klaun a děti se řehtaly celé odpoledne. Klauni vyráběli zvířátka z nafukovacích balonků, majda měla radost, že zúročila svoje znalosti angličtiny a povídala si se slečnou exotického vzhledu (viz ta vedle vozíku)




Matýsek si hýčkal svého modrého pudlíka

a Majda si domů dovezla srdce se dvěma hrdličkami... někdo prostě umííí ;-))

Odpoledne ještě děti tvořily z takových barevných kukuřičných válečků "PlayMais" se ta věc jmenuje. Válečky se slepují pomocí vody a holky si to moc pochvalovaly.





Den se vydařil. Venku bylo nádherně, ale my jsme celý den poctivě nasávaly informace v učebně, nebyl ani moc čas na pokec.

Některé virtuální duše mi konečně zhmotněly (viď, Diny... bylas nějaká vyděšená, když jsem tě pozdravila :-))

Nezbývá mi než poděkovat hlavním organizátorům Pavlovi a Heleně, kteří sepisují žádosti o granty a shánějí objekty a zajišťují program. Je to bezva, my určitě rádi přijedeme zas ;-)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

No chich, jsem se tě fakt lekla, já totiž vůbec nevnímala, jak jsem přišla na přednášku doc. Havlové pozdě, že si sedám ještě vedle někoho krom p. Kočové - a ty na mě "ahoooj" ještě než jsem si stihla sednout a vzpamatovat se, to víš že jsem se lekla:))) Navíc máš delší vlasy než jsem si představovala a vůbec, jsi vyšší a mladší a hezčí než jak jsem tě měla zafixovanou - takže další úlek byl v tom, co když nejsi ta, kdo si myslím, že jsi :))))

Prostě léčba šokem alias Markétou hned na začátku (pro mě:)))

Diny

Anonymní řekl(a)...

Ty jo,to je chvály hned na začátku. Jak jsem to tak četla,tak jsi byla na stejný akci jako já.Jen tu lektorku Marcelu jsem propásla.:)
Bylo málo času...Marcela

Gabro řekl(a)...

Diny mě pobavila :-DDD.

Wlčice by měla hodit nějakou aktuální fotku na svůj blog! Holky, neulovily jste nějaké foto??? :-)

A ty úžasné kukuřičné válečky u nás doma měly také úspěch. Kája se vždy nejvíc těšila na to, že až si něco postaví, tak si to potom také sní :-). A začala si stavět věci už i z obyčejných kukuřičných křupek :-). Stačí naslinit...

Anonymní řekl(a)...

Wlčice, už jsi to určitě stokrát slyšela, já trpím úplně opačným extrémem než vaše Majda! Takže to vyrovnávám. Jaká škoda, že se nemůžeme rozdělit! zuzi